Foto: Paulien Kluver (Asperen)
Op 20 maart organiseerden we de Nationale Dag van de Zakkenvullers. Het was een evenement dat spontaan ontstond. Imke maakte met haar zoon Yannick een ommetje door de wijk tussen het (t)huiswerken door. Ze schrokken van de grote hoeveelheid zwerfaval die er in de wijk lag. Wat als al die kinderen die nu thuis zitten een ommetje maken en het zwerfafval in hun wijk opruimen? Dan heb je toch al gauw 2,4 miljoen zakken zwerfafval gevuld! Het is ook meteen een mooie manier om iets zinvols te doen én een goede les voor je kind(eren). Schoon schip maken om straks allemaal met een schone lei (en buurt) te werken aan de toekomst van alle kinderen.
Landelijk opgepakt
Door heel het land gaven kinderen en volwassenen gehoor aan onze oproep. Vanuit onder meer Drachten, Amsterdam, Almere, Genderen, Asperen, Rijswijk, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gorinchem stroomden de berichten en foto’s binnen. Hoe gaaf is dat!
Onderweg kwamen we de meest uiteenlopende soorten afval tegen: vuurwerk, anti-flu papiertjes, chipszakken, lachgaspatronen, kartonnen verpakkingen, blikjes, handschoenen, dakbedekking en heel veel plastic. Toevallige passanten reageerden enthousiast en vaak met een duimpje omhoog. De één deed nog fanatieker mee dan de ander. “Je hoopt eigenlijk dat meer kinderen komen opruimen, maar dat voelt ook een beetje als concurrentie wat het is te leuk om zelf te doen. Ik wil zoveel mogelijk oprapen.”, aldus een 10-jarige deelneemster. In Genderen vertelde Richard Zwart waarom hij met de kinderen is gaan zakkenvullen “Sinds de scholen terecht zijn gesloten willen wij onze kinderen zelf wat onderwijs geven. Uiteraard theoretisch, maar wij willen ze ook een stukje bewustzijn en duurzaamheid meegeven.”
Een medewerker van gemeente Almere stond zelfs bij twee van de deelnemers op de stoep om prikkers en vuilniszakken af te geven. De wandelaars vonden het vreemd dat ze de zakken zwerfafval die ze vonden niet kwijt konden op het recyclingsperron, omdat “het niet gesorteerd was”. Dat werkt natuurlijk niet stimulerend. Met de gulle gift laat de gemeente zien het initiatief van de wandelaars zeker te steunen. Ze mogen zelfs de medewerker bellen als ze weer zakken gevuld hebben. Hij komt de zakken dan persoonlijk ophalen!
Succes!
Voor ons is het evenement in ieder geval een groot succes. Met deze actie hebben we een zaadje geplant. We leren kinderen om afval direct in de prullenbak te gooien en over de impact van afval op straat. Tegelijkertijd is het een positieve manier om in deze bizarre tijden ook een steentje bij te dragen aan de maatschappij. We merken dat aan dat laatste nu veel behoefte is. Maar het allerbelangrijkste: kinderen en volwassenen hebben plezier gehad en dat smaakt naar meer. Tip: zakkenvullen kan natuurlijk op alle dagen!