Wat jakkeren we toch wat af. In de ochtendspits smeren we de broodjes voor in de broodtrommels, kraken we ons hoofd over gezonde 10-uurtjes en met een ongemotiveerde kleuter aan je been probeer je ervoor te zorgen zelf ook nog enigszins representatief de deur uit te gaan. We kussen en zwaaien de kids op school gedag en springen vervolgens in de auto of op de fiets. Op weg naar het werk waar ook veel “to do”-tjes af te werken zijn. Aan het eind van de dag rijd je via de BSO naar huis, ondertussen denkend aan de dingen die je toch echt nog bent vergeten te doen op je werk en met het restjes hersencapaciteit dat nog over is probeer je weer een avondmaal in elkaar te bedenken.

Afdwalende gedachten

Thuis aangekomen haal je snel alles uit de kast, om het eten op tafel te krijgen. Tussen de “mama, ik heb hooooo—nnnnnggggggeeeeeeeeeeer” en de ruzie om speelgoed, mail je vanaf je telefoon, al roerend in de pannen, nog even dat belangrijke bericht aan je collega. Nadat je de pasta onder de douche van het gezicht van je kinderen hebt gewassen lees je ze nog even snel een verhaaltje voor. Je leest, maar hebt eigenlijk geen idee wat er staat. Je gedachten zijn bij “oh shit, de was moet nog in de wasmachine” en “niet vergeten om Tina nog even te bellen zo, die had een afspraak in het ziekenhuis”. Je geeft je kids een kus en zegt nog snel “slaap lekker”.

Hoe kijk je terug op je dag?

Heel even ga je op de bank zitten. Even een momentje van rust. Je realiseert je dat je vandaag heel veel hebt gedaan. Het geeft echter geen voldaan gevoel. Je jakkert van het één naar het ander. Je bent er wel en ook weer niet. Je was er fysiek voor je kinderen, maar emotioneel ben je er niet voor ze geweest. Heb je ze eigenlijk wel gevraagd wat voor leuks ze vandaag hebben meegemaakt? Wat voor bijzonders ze vandaag hebben geleerd? Waar ze zich het meest over hebben verbaasd? Ook ik ben er niet altijd bij.

Creëer moments to remember

We leven in een tijd waarin we zoveel input krijgen en zoveel tegelijk kunnen en willen doen. Het gevaar is dat we alleen maar bezig zijn met alle to-do’tjes en vergeten om van al die verschillende momenten echt te genieten. Ze leuk en bijzonder te maken. “Moments to remember” te creëren.

Een herinnering die telt

Denk eens terug aan je eigen jeugd. Wat weet jij nog van vroeger? Ik herinner me nog de spelletjesmiddagen op zondag met het hele gezin, de ontspanningsoefeningen die mijn vader mij leerde om mijn hoofd rustig te maken en in slaap te komen, de wandelingen in de bergen op zoek naar alpenmarmotten, de houten bakjes met chipjes die we op zaterdag mochten, de verjaardag van mijn broer waarin we met de snowboots van mijn ouders zo snel mogelijk een parcours door de sneeuw moesten afleggen, het schaatsen op het water bij Strand Nulde. Allemaal momenten waarin we volop in het moment waren.

Momenten maken en waarderen

Mijn voornemen is om elke dag een “moment to remember” te creëren. Gewoon hele kleine dagelijkse dingen die kinderen zich blijven herinneren. Zo gaat het hier in huis gaat het nog altijd over het doperwtjesgevecht dat we maanden geleden hielden. Doe elke dag bewust iets heel leuks, grappigs, bijzonders, anders met je kind. Tijdens het ontbijt (heb je al eens een feestboterham met vier verschillende soorten beleg geprobeerd?), onderweg naar school, tijdens het koken, bedenk samen een verhaal voor het slapen gaan, laat je kinds eens andersom in bed liggen, slaap eens met kleren aan, ruil een nachtje van bed. Het kan niet gek genoeg. Wedden dat je kind het er morgen nog over heeft? Als je wilt kun je al deze momenten opschrijven. Leuk om zo af en toe eens door te lezen en stil te staan bij alle leuke momenten die JIJ hebt gecreëerd.