Gisteren, in de instalive samen met slaapcoach Anneke, hebben we gesproken over slapen in vakantietijd. Ouders van (jonge) kinderen weten dat dit best een uitdaging kan zijn. En na de vakantie terugkomen in het dagelijkse ritme is ook weer wennen. We zetten 7 van de praktische tips die voorbij zijn gekomen hieronder nog even op een rijtje. Mocht je alle tips terug willen luisteren, klik dan hier voor de instalive.
1. Bereid kinderen voor
Start al voordat je op vakantie gaat met het kindje laten wennen aan verandering. Help kinderen een beeld te vormen bij waar ze naar toe gaan en wat ze gaan doen. Jonge kinderen merken soms pas wanneer het slaaptijd is dat de tent betekent dat ze ook daar daadwerkelijk gaan slapen. Vertel wat je gaat doen daarom al eerder wat je gaat doen en laat het ook zien.
2. Tweak je slaapritueel al thuis
Verhaaltje voorlezen, liedje zingen en tandenpoetsen; vaak hebben kinderen en ouders een standaard slaapritueel. Veel van deze handelingen zitten gebonden aan een plek en timing. Bijvoorbeeld altijd eerst tandenpoetsen en dan, in steeds hetzelfde hoekje van het bed, voorlezen. Dat exacte hoekje en bed is er niet op vakantie en het kan soms helpen om vast een kind te laten wennen dat het boekje ook weleens ergens anders voorgelezen wordt.
3. Herkenbare geurtjes werken!
De reukvaardigheid van kinderen is enorm ontwikkelt en daar kun je van profiteren. Was het knuffeltje van je kind bijvoorbeeld juist niet voordat je op vakantie gaat, dan ruikt het lekker naar thuis. Of neem een herkenbaar geurtje mee, wat kinderen associëren met thuis en slapen. Op dit principe zijn ons *Fear Away Sprays* overigens ook gebaseerd!
4. Denk niet in tijden maar in ritmes
Later naar bed gaan betekent ook gelijk een verschuiving in het hele ritme van een kind. Bekijk dit dan ook als totaalplaatje. Wanneer een kindje bijvoorbeeld later naar bed gaat en daardoor later wakker wordt is het verleidelijk om het middagslaapje misschien ook een keer over te slaan. Anneke adviseert aanpassingen niet te groot te maken zodat deze keten van tijden ontspannen blijft en een kindje niet, op een later moment, oververmoeid raakt. Wanneer je kindje ’s middags altijd even slaapt, probeer dit moment er dus ook in vakantietijd in te houden.
5. Veilig en geborgen
Voor kinderen kan het soms best spannend zijn in een andere omgeving. Het is dus helemaal niet erg om een paar nachten even bij het inslapen bij je kindje te gaan zitten om geborgenheid te geven. Zoek lekker een plekje in de buurt, bijvoorbeeld op een ander (lucht) bed, lees lekker een boek en laat je niet verleiden om te gaan kletsen samen. Zo ben je wel in de buurt maar went het kindje er niet aan dat hij/zij consequent vast gehouden moet worden bij het in slaap komen.
6. Jij kent jouw kind het beste
Laat je niet afleiden door wat alle andere ouders doen op de camping. Jij kent jouw kind het beste en weet waar hij/zij bij gebaat is. Het ene kind heeft nou eenmaal wat anders nodig dan het andere kind. Laat je dus niet gek maken!
7. Maak het visueel
Anneke heeft een weekplanner gemaakt die je helpt om jouw kindje visueel te laten zien wat er gaat gebeuren. Werken met beeld werkt heel goed. Ook kun je bijvoorbeeld vast een filmpje laten zien van het vakantieadres zodat een kind kan zien waar hij/zij gaat slapen.