Voel (weer)

dat je leeft

 

 

“Haptotherapie helpt je luisteren naar je gevoel en je lichaam.”

Ieder mens wordt geboren met het vermogen om te voelen wat wel of niet goed voelt. Baby’s bewegen in de buik van hun moeder als vanzelf toe naar datgene wat goed voelt of wenden zich juist af. Door allerlei redenen kan dat vermogen afnemen. Doordat je bijvoorbeeld ‘leert’ dat bepaalde emoties er niet mogen zijn of geuit mogen worden. Deze lessen laten hun sporen na en hierdoor ontstaan hardnekkige patronen zoals ‘steeds maar doorgaan’ en ‘hard werken om gezien te worden’ met de bijbehorende lichamelijke en emotionele klachten.

Terugkomen bij je basis

De wereld van vandaag de dag kent veel effectiviteit en maar weinig affectiviteit. Altijd maar streven naar meer, zonder werkelijk stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is. Veel mensen gaan voorbij aan de lichamelijke signalen die ze krijgen van hun lijf. Maar als je je hebt afgesloten om er naar te luisteren, of als je de signalen zelfs helemaal niet meer voelt, is het goed om terug te gaan naar de basis. Je eigen lijf voelen en luisteren naar wat het te vertellen heeft. Daarin is het antwoord te vinden. Zo kun je weer leren te handelen op een manier die bij jou past. Je LEEFT.

Waarmee kan ik je helpen?

Ervaringsoefeningen en bewustwording

We werken met oefeningen om je bewust te maken hoe je reageert in bepaalde situaties. Of we werken met aanraking; figuurlijk door middel van een gesprek of lijfelijk op de behandelbank. Want door de huid kan naar buiten komen wat zich van binnen afspeelt, maar ook andersom: door een aanraking via de huid kun je in je binnenste worden geraakt.

Hoe werkt het?

Haptotherapie werkt met aanraken om je weer in contact te brengen met je basale voelen. Affectieve aandacht en bevestiging laat je weer groeien in een basaal zelfvertrouwen: namelijk “Ik ben goed zoals ik ben”. Daardoor leer je bijvoorbeeld je grenzen beter te bewaken of om te openen in contact.

Maak kennis met LEEF

Hoe kan ik een afspraak maken?

Bij LEEF kun je meteen zelf een digitale afspraak makenvoor een intake haptotherapie of een eerste afspraak voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Heb je liever (eerst) direct contact bel dan naar 06-28340464 of mail naar leefhaptotherapie@gmail.com

Met welke klachten kan ik bij LEEF terecht?

Indicaties voor haptotherapie zijn o.a.:

 • Niet lekker in je vel zitten
 • Niet weten wat je wilt of voelt
 • Moeite met grenzen aangeven
 • Negatief zelfbeeld
 • Problemen met intimiteit en nabijheid
 • Relationele problemen
 • Veel stress ervaren (overspannenheid)
 • Verlies van vertrouwen in eigen kunnen als gevolg van pijn, lichamelijke of psychische overbelasting (burn-out)
 • Problemen met accepteren van verlies, ziekte of handicap
 • Lichamelijke klachten met mogelijk psychosomatische oorzaak (zoals vermoeidheid, nek-, rug- of schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk of buikpijn)
 • Eetstoornissen

Heb je klachten die hier niet beschreven zijn? Neem gerust contact op en dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.

Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.

Hoe gaat haptotherapie en mijn geloof samen?

Sommige mensen vragen zich af of en hoe, haptotherapie en het christelijk geloof samen kunnen gaan. Zelf geloof ik dat het mooi is als je kunt leven vanuit jezelf, de kracht die je gegeven is en in verbondenheid met jezelf en je naasten. Maar, ik vind het lastig om dit goed en helder te kunnen onderbouwen vanuit de Bijbel.
Op deze website kun je hier meer over lezen.

Wordt haptotherapie vergoed?

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VVH. Mijn behandelingen komen voor (gedeeltelijke) vergoeding bij de zorgverzekeraar in aanmerking. Informeer bij je eigen verzekering naar de hoogte van de vergoeding, of kijk op www.hapto.nl voor een overzicht. 
De factuur dien je aan mij te voldoen en zelf bij je verzekering in te dienen.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?

Bezoekadres

LEEF praktijk voor haptotherapie
Knotwilg 2A | 4286DE Almkerk

Rondom de zwangerschap

Haptotherapie zwangerschap

Voorbereiding ouderpaar

Kindje in de stuitligging

Angst, trauma en/of onrust

Haptotherapie in Altena

Over haptotherapie

Afspraak maken

Indicaties voor haptotherapie

Praktische vragen

Aanbod voor professionals

Informatie doorverwijzers

Nascholing geboortewerkers

Traject voel (weer) jouw kracht!

Mogelijkheden op maat

Over LEEF haptotherapie

Over Martine

Ervaringen

Afspraak maken

Praktische informatie

Copyright © 2024 LEEF praktijk voor haptotherapie