Spannend he? Iets doen dat je nooit eerder gedaan hebt. De strijd tussen een gevoel van nieuwsgierigheid en angst. Zal ik wel of zal ik niet? De discussie in je hoofd. En tussen hoofd en hart.

Ik was vandaag in de Efteling. En mijn zoon van 4 wilde in de achtbaan. En dan bedoel ik een echte achtbaan. Het liefst over de kop. Maar daar is hij nog 2,5 cm te klein voor. Hij is 4 overigens.

In Joris de Draak mocht hij wel. En stoer als ik ben ging ik met knikkende knieën met hem mee. Ik wist toen nog niet dat het met 75 km per uur tekeer zou gaan. En daar ging hij. Nieuwsgierig op ontdekkingstocht. Ik zag angst in zijn ogen, verwondering, kriebels, vreugde en alles tegelijk.

Na afloop bekende hij “ik vond het best een beetje eng hoor mama”. Ik bekende “ik ook lieverd, maar we hebben het maar mooi gedaan”. Trots als een pauw huppelde hij verder.

Verleg je grenzen, er ligt zo veel moois aan de andere kant. Groei, trots, blijheid. En als je eenmaal over die grens heen bent, is de volgende keer nog leuker. Voor me draait mijn kleine grote man zich om “mama, zullen we nog een keer?”