Het is VRIJDAG DE 13E! Waar geloof jij in? Bang dat je een zwarte kat tegen komt vandaag? Vermijd jij ladders op een dag als vandaag? Het is de ideale dag om de wijze waarop je tegen jezelf praat even te testen. Want dat wat er vandaag gebeurt is voor een groot deel afhankelijk van jouw mindset. Dat wat je jezelf wijsmaakt zal waarschijnlijk gewoon gebeuren. Dat heeft twee oorzaken.

  1. Self fulfilling prophecy

De self fulfilling prophecy houdt in dat je een bepaald beeld hebt van een bepaalde (toekomstige) situatie en dat dit beeld werkelijkheid gaat worden. Dit kan positief of negatief uitwerken. Positief gedrag kan je gedrag versterken. Negatieve gedachten kunnen je juist afremmen. Wees je dus bewust van dat wat je denkt!

Een voorbeeld:

Ik (Imke) woonde 6 jaar lang in Quito (de hoofdstad van Ecuador) en het appartement waar ik woonde moest ik uit. Ik wilde heel graag een appartement met een balkon en een bad. Beide zaken die in deze stad onmogelijk lijken. Mensen om mij heen verklaarden me voor gek. En toch, op een dag, zag ik een ieniemini advertentie in de krant voor een nieuw appartement met balkon. Ik belde direct. Twee weken later verhuisde ik naar mijn nieuwe stek, met een enorm terras en een badkamer met bad.

  1. Confirmation bias

Dat ik het appartement toen heb gevonden komt vooral door wat ze in de psychologie de confirmation bias noemen. Dit betekent dat onze hersenen altijd op zoek zijn naar het beeld dat wat we in ons hoofd hebben. Als je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt, heb je vast een bepaald merk of een bepaalde kleur in gedachten. En `opeens´ zie je die auto´s overal rijden. Probeer het maar eens vandaag. Beeld je iets in dat je graag wilt hebben, zien of doen. Je zult verbaasd zijn van alles dat je vandaag wél opvalt.

Kortom: wees je bewust van wat je denkt, en vooral vandaag. Maak van deze vrijdag de 13e een fantastische!