Handen omhoog!

Nee, we schieten niet.

Natuurlijk niet.

Wanneer doe jij je handen omhoog? Als je iets uit een veel te hoog kastje wilt pakken? Als je danst? Als je je oksels scheert? Als je met je handen in het haar zit?

Als een kind schrikt of zo hard moet lachen dat het buikpijn heeft, kan de ademhaling stokken. Wat je dan ziet is paniek in de oogjes van je kind. Op dat moment is je kind de controle kwijt en niet meer in staat om de ademhaling op een “normale” manier te reguleren. Wist je dat je handen in de lucht steken dan een heel effectieve truc is om de ademhaling weer normaal op gang te krijgen?

Wanneer was eigenlijk de laatste keer dat jij, je kind of je hele gezin zo hard moest lachen dat de tranen over je wangen rolden? Kun je het je nog herinneren?

Lachen heeft echt heel veel positieve effecten:

  • Het is goed voor je buikspieren.
  • Je werkt ongemerkt aan je conditie, omdat je hart sneller klopt en je bloed sneller wordt rondgepompt.
  • Het vermindert stress, omdat het stresshormoon cortisol afneemt. Door te lachen komen er andere hormonen vrij, waaronder het gelukshormoon endorfine. De hormonen werken kalmerend en pijnstillend en zorgen zo voor een ontspannen houding en een opgewekt gevoel.
  • Als deze hormonen hebben een positief effect op je immuunsysteem.
  • Je wordt er knapper van! Je traint je gezichtsspieren en je straalt.
  • Je maakt meer verbinding met mensen om je heen. Een glimlach maakt je toegankelijker en zo heb je makkelijker contact met de mensen om je heen.

Mijn opa zei altijd:

“Begin de dag met een dansje

Begin de dag met een lach

Wie vrolijk is in de morgen

Die lacht de hele dag”

Hoe ga jij er vandaag voor zorgen dat je heel vaak met je armen in de lucht rond moet lopen?