De scholen zijn in het noorden weer gestart. De aanloop er naartoe de afgelopen maanden was bewogen. Vanaf januari tot eind van het schooljaar ging hij met tegenzin naar school. Corona kwam voor hem als ‘geroepen’. Na de vakantie is hij op een nieuwe school gestart. Het had er de afgelopen al best veel zin in.

Hij is enig kind en zijn bonuszussen komen om het weekend en als wij op vakantie gaan. Dat betekent dat hij in de zomervakantie best veel alleen is geweest en dat in de weekenden vaak ook is. Dat is voor mij best een uitdaging, want het is niet zo’n zelfstarter. Het is een kind dat weinig speelt en vooral fysiek bezig is. Lekker voetballen en basketballen in de tuin. Gelukkig zij de basketbaltrainingen ook weer gestart en is het eerste toernooitje al gepland.

Keuzestress

Terwijl ik probeer wat leuke en interessante blogs op papier te zetten, de administratie bijwerk en de bestellingen die binnenkomen afhandel, hangt hij op de bank. In het weekend mag hij best wat langer tv kijken en wat meer gamen dan doordeweeks, maar ik vind het ook belangrijk dat hij lekker zijn creativiteit de vrije loop kan laten. We kunnen werkelijk waar wel 15 kinderen hier in huis bezig houden met alle spullen die we hebben. Het maakt dat hij lastig kan kiezen. Tegenwoordig beperk ik het aantal keuzes, om keuzestress te voorkomen.

Bankhangen

Dan nog kan hij vaak niet kiezen. Dan hangt hij ondersteboven op de bank, plukkend aan een kussen. Daar ligt hij dan. Soms 10 minuten. Soms wat langer. Een jaar geleden vond ik dat vreselijk. Ik vond dan dat hij wat moest doen. Dat hij te lui was. Ik weet nu dat ik mijn eigen overtuiging “lui zijn mag niet” op hem plakte. Dat ik altijd bezig ben, wil niet zeggen dat hij dat ook moet doen. Dus leerde ik stap voor stap, soms op mijn tanden bijtend en met de nagels afgedrukt in mijn handpalmen, me over te geven aan zijn moment van rust. Want dat was het. Hij vindt het heerlijk gewoon te liggen en om zich heen te kijken. Chillen noemt hij dat. Zijn gedachten te laten gaan. Uiteindelijk duurt het vaak ook niet langer dan een half uur. Dan springt hij op en stelt hij weer 100 waarom-vragen of heeft toch iets (uitermate creatiefs) bedacht om te gaan doen.

Vervelen is goed

De tijd die voor kinderen niet ingevuld wordt, de bankhangtijd, geeft kinderen de kans om de wereld zelf te ontdekken. Ze worden er enorm creatief van, omdat de hersenen de rust hebben om oneindig te fantaseren en nieuwe dingen te bedenken. De tijd voor je kinderen niet invullen, hoe lastig soms ook, helpt ze uiteindelijk ook om zelf te ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen. Laat jij ze het weekend ook lekker chillen?