Soms kan het een enorme strijd zijn aan tafel. Je hebt zo je best gedaan weer een verrassende maaltijd op tafel te toveren. Het eerste dat je hoort is “Bah, dat lust ik niet.” “Gatver, wat ziet dat er vies uit.” De moed zakt je in de schoenen. Hoe zorg je er nu voor dat iedereen wel met een glimlach aan tafel zit?
We hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet:
1. Vertel er een verhaal omheen
Fantasie is de sleutel naar succes. Toen ik kidneybonen omtoverde in basketbalbonen (met het verhaal dat Michael Jordan ze altijd voor de wedstrijd at zodat hij hoger kon springen) werden ze opeens wél gegeten. Kinderen geloven graag de bijzondere verhalen die je over ingrediënten vertelt. Zeg nou zelf, jij bent toch ook spinazie gaan eten omdat Popeye daar zulke grote spierballen van kreeg?
2. Laat kinderen meehelpen met koken
Zo zien ze hoe het bereid wordt en kun je uitleggen waarom bepaalde ingrediënten van belang zijn.
3. Bedenk samen wat je gaat eten.
Zorg natuurlijk dat er de nodige voedingsstoffen inzitten, maar kinderen vinden het heerlijk om mee te denken. Ze komen vast met heel verrassende combinaties.
4. Maak er een feestje van op het bord.
Zo maakten wij ooit courgettebootjes: courgette gevuld met groenten met een satéprikker als mast. Dat ziet er toch heel anders uit dan een hoopje roerbakgroenten.
5. Let op structuur en geur
Sommige structuren of geuren kunnen kinderen als vies ervaren. Avocado’s bijvoorbeeld, maar ook peer heeft een bijzondere structuur. Het gaat dan niet zozeer om de smaak, maar om hoe het in hun mond voelt. Houd daar rekening mee bij het koken en vindt alternatieven (bijvoorbeeld prakken in plaats van in blokjes eten).
6. Hoe wil je het eten?
Vraag je kind of het dingen wil mengen of los van elkaar wil eten. Hoe bijzonder ook, met name hooggevoelige, kinderen vinden het fijn om de smaken los van elkaar te hebben. Te veel smaken in één keer kunnen ze niet aan. Schep rijst en curry apart op.
7. Maak het gezellig aan tafel
Zorg voor een mooi gedekte tafel met geen andere afleiding dan dat wat met het eten te maken heeft (telefoons dus weg!). Bespreek tijdens het eten de dag en vraag naar de leukste of meest bijzondere dingen die ze hebben meegemaakt. Houd het positief, dat zorgt voor een positieve stemming (en dus “zin om te eten”). Door tijdens het eten te kletsen zijn kinderen niet alleen op hun eten gefocust.
8. Probeer het opnieuw
Als je nieuwe dingen op tafel zet, zal je kind het wellicht niet meteen willen proeven of niet lusten. Weet dat een kind een nieuw ingrediënt eerst soms wel tot minimaal drie keer gezien moet hebben voordat het een poging waagt te proeven. Sommige ingrediënten laten ze sowieso links liggen, want die zien er te vies uit.
9. Samen wennen
Doe het stap voor stap. Gun je kinderen (en jezelf) de tijd aan nieuwe dingen te wennen.
10. Smaken verschillen
Als kinderen echt niets lusten en bijna kokhalzend aan tafel zitten, laat ze dan en houd hier de volgende keer rekening mee. Smaken verschillen nu eenmaal.